/ IStock
Той беше въведен заради разпространението на COVID-19
Съд в популярната сред туристите испанска автономна област Каталуния постанови отменяне на полицейския час, въведен от регионалното каталунско правителство миналия месец в град Барселона и други общини за възпирането на нова вълна от COVID-19, предаде Франс прес.

Висшият съд на Каталуния смята, че исканото удължаване на срока на полицейския час, изтичащ тази вечер, не се основава толкова на здравни съображения, колкото на съображения, свързани със сигурността и обществения ред, и поради това реши мярката да се запази само в 19 от исканите от регионалното правителство 148 общини.

При влизане в Испания българските граждани трябва да представят COVID сертификат

Забраната за частни събирания с повече от 10 души обаче остава в сила за цялата територия на Каталуния, уточни съдът.

При предишното удължаване на срока на полицейския час, действащ между 01,00 ч. до 06,00 ч., регионалното правителство определи праг от 250 заразени на 100 000 жители за седемдневен период, надхвърлянето на който доведе до налагане на ограничителната мярка в 176 общини, включително в Барселона.

В новото си искане към съда регионалните власти, въз основа на спад в броя на случаите, свалиха прага до 125 заразени на 100 000 жители за седем дни, което трябваше да доведе до запазване на полицейския час в 148 общини. Съдът обаче не уважи тези основания.
БТА