Свлачище раздели двата най-големи града на остров Сицилия
Свлачище раздели двата най-големи града на остров Сицилия / Thinkstock/Getty Images

Двата най-големи града на италианския остров Сицилия - Палермо и Катания в скоро време ще останат разделени и това разделение може да продължи до две години, пише в. "Кориере дела сера".

Свлачище подкопа две колони от моста Химера по магистрала А19, свързваща двата града. Така двете платна на моста се оказаха внезапно наклонени опасно близко. Италианският министър на инфраструктурата и транспорта Грациано Делрио посети района и след това поясни пред медиите, че ще трябва да бъдат разрушени и двете платна от моста. Първоначално се смяташе, че едното ще бъде спасено и за известно време ще бъде водеща пътна артерия между Палермо и Катания.

Мостът, който ще трябва да бъде построен на мястото на разрушения, е с дължина 300 метра. Според представители на италианската Агенция за пътна инфраструктура изграждането на новия мост ще струва 30 милиона евро.

За да не бъдат все пак откъснати Палермо и Катания, властите предвиждат изграждане на временна пътна връзка между второстепенните пътни мрежи на двата града. Компанията, която управлява летището в Катания, пък обмисля нова самолетна линия между двата сицилиански града.

Източник: БТА