/ iStock/Getty Images
Световните запаси от петрол през първото полугодие на 2020-а са се увеличили до 1,5 милиарда барела, а това е безпрецедентно равнище. Това съобщи днес министърът на енергетиката на Алжир и президент на конференцията на ОПЕК Мухамед Аркаб, цитиран от ТАСС. Той участва в срещата на министрите на ОПЕК, която се провежда чрез видеоконференция.

Министрите на ОПЕК, които днес има телеконеферентна среща, са постигнали споразумение за удължаване на сегашното равнище на свиване на добива на петрол с още
един месец - до август, предаде Ройтерс, позовавайки се на информиран източник.

Тръмп и Путин обсъдиха по телефона Г-7 и петролните пазари

Десет страни членки на ОПЕК (от съкращенията са освободени Иран, Венецуела и Либия) намаляват добива с 6 милиона барела дневно.

По-късно днес към министрите от ОПЕК ще се присъединят и техните колеги извън петролния картел. Общо форматът ОПЕК+ свива производството с 9,7 милиона барела дневно от май до юни.

Русия и Саудитска Арабия са съгласували удължаване на срока на действие на тази квота минимум с един месец. След тази нови сортът Брент от Северно море за първи път от началото на март превиши символичния праг от 40 долара за барел
БТА