Световният гей парад в Мадрид
Световният гей парад в Мадрид / БГНЕС
Световният гей парад в Мадрид - най-голямото в света шествие УърлдПрайд (WorldPride) в защита на правата на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните - беше открит в събота следобед, оглавяван от 52 танка и лозунга "Да живее животът", предаде Франс прес.

Парадът в цветовете на дъгата потегли в 17 часа местно време (18 ч. българско) под синьото небе с няколко преминаващи облака.

Германия узакони еднополовите бракове, Меркел гласува против

Очаква се петото издание на УърлдПрайд парада - след Торонто през 2014 година и преди Ню Йорк през 2019 година - да събере един милион и дори два милиона участници, до късно през нощта, според властите.
 

Световният гей парад в Мадрид
БГНЕС

На прочутия "Пласа Майор" гражданите на испанската столица ясно изразяваха посланието си: "Каквато и да е твоята любов, Мадрид те обича".

Българин е първият гей имигрант в САЩ със зелена карта за брак

Начело на шествието имаше представители на основните испански партии - от дясно и от ляво - за първи път, зад плакат с надпис "за права в целия свят на ЛГТБИ" (лесбийки, гейове,транссексуални, бисексуални и интерсексуални).

Испания отмени едва през 1979 година закона, определящ хомосексуалистите като опасни индивиди, подлежащи на лишаване от свобода. Още през 2005 година обаче страната предизвика сензация, като разреши браковете между лица от един и същи пол.
 

Световният гей парад в Мадрид
БГНЕС

Някои от участниците в днешния парад разкритикуваха прекалено меркантилния характер на УърлдПрайда тази година с участието на танкове, спонсорирани от мултинационалните компании.

Поради опасенията от нови атентати в Европа испанската столица е въвела строги мерки за безопасност, мобилизирайки 3500 полицаи, служители на реда и пожарникари само за парада.
БТА