Светлина в тунела за палестинците след срещата в Шарм ал Шейх
Светлина в тунела за палестинците след срещата в Шарм ал Шейх / netinfo

Вчерашната среща в Шарм ал Шейх донесе на палестинците надежда и оптимизъм, каза Сюлейман Авад, говорител на египетския президент, по повод приключилата тази нощ четиристранна израелско-арабска среща, предаде ИТАР-ТАСС. В нея участваха палестинският президент Махмуд Абас, премиерът на Израел Ехуд Олмерт, както и президентът на Египет Хосни Мубарак и йорданският крал Абдула Втори.

Това бе първата среща между Абас и Олмерт, след като бойци на ислямистката групировка Хамас разгромиха силите на сигурност на движението Фатах и установиха пълен контрол върху Ивицата Газа.

Според ИТАР-ТАСС целта на срещата в египетския курорт Шарм ал Шейх е била Израел да изложи позицията си какво възнамерява да направи, за да облекчи съдбата на палестинците по Западния бряг на реката Йордан - територия, която остана под контрола на движението Фатах на президента Абас.

В знак на добра воля израелският премиер Олмерт обяви, че ще освободи 250 палестински затворници, премиващи в затвори в Израел. Освен това Израел се съгласи да размрази 350 млн. долара от събраните 700 млн. долара постъпления от митнически такси, предназначени за палестинската автономна власт. Парите ще бъдат отпускани на траншове, така че да бъде сигурно, че нямат да попаднат у Хамас.