Светлана Тихановска
Светлана Тихановска / Gulliver/Getty Images
Народът на Беларус няма да допусне Александър Лукашенко да го третира както преди и рано или късно президентът ще трябва да се оттегли, заяви опозиционната водачка Светлана Тихановска в интервю за Ройтерс.

Тихановска каза, че получава много обаждания от международни лидери, включително от Великобритания и Германия, и че всичко, което иска от тях, е да подкрепят беларуската общественост и да спазват суверенитета на страната.

Основната съперничка на Лукашенко на изборите каза също, че се чувства в безопасност в съседна Литва и е заобиколена от телохранители. Тя и двете й деца напуснаха Беларус от съображения за сигурност.

Тихановска: Беларуският народ никога повече няма да приеме лидерството на Лукашенко

Тихановска разглежда себе си като символ на промяната и смята, че ролята й е да помогне за свикването на нови избори в родината. Тя казва, че се чувства длъжна да направи каквото може в подкрепа на протестиращите в страната си, но няма да се кандидатира отново за президент.

"По време на кампанията не гледах на себе си като на политик, но продължих напред. Не виждам себе си в политиката. Не съм политик", призна тя в интервюто.

Тихановска, кандидатирала се на изборите, след като съпругът й - известен видеоблогър - беше пратен в затвора, каза, че съдбата й е възложила роля, която няма право да захвърли.

"Това е моя съдба и моя мисия и нямам право да се откажа от нея. Тук съм в безопасност, но всички хора, които гласуваха за мен в Беларус, имат нужда от мен като символ. Те се нуждаят от човека, за когото гласуваха. Не бих могла да предам народа си", заяви тя.

Утре Тихановска ще се срещне в Литва със заместник-държавния секретар на САЩ Стивън Бигън като част от усилията за успокояване на кризата в Беларус, каза за Ройтерс нейният екип.
БТА