/ Gulliver/Getty Images
Беларуската опозиционна лидерка и бивша кандидатка за президент Светлана Тихановска, която се намира в Литва, заяви оттам, че беларуският народ никога няма да приеме повече лидерството на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

"Президентът трябва да знае сега, че ние имаме нужда от промяна", каза Тихановска пред журналисти във Вилнюс. Това е нейното първо изказване, откакто тя пристигна в тази страна на 11 август.

"Беларуският народ няма да приеме повече настоящото лидерство", предупреди Тихановска.

Светлана Тихановска: Ще се върна в Беларус, когато се почувствам в безопасност

Опозиционната лидерка, която претендира за победата на президентските избори на 9 август и казва, че вотът е белязан от измами, уточни, че ще се върне в Беларус, когато се почувства в безопасност.

В четвъртък беларуските власти започнаха съдебно преследване за накърняване на националната сигурност срещу координационния съвет, съставен от опозицията с цел политически преход във властта след изборите на 9 август. Двама членове на съвета - адвокатът Максим Знак и Олга Ковалкова в отговор на това пък внесоха жалба във Върховния съд за непризнаване на резултатите от изборите, съобщи говорителка на Тихановска.

В първото си изказване пред журналисти във Вилнюс бившата кандидатка за президент каза, че няма да се кандидатира втори път на изборите, ако в Беларус има нов вот, допълва Ройтерс.

Тихановска призова Европа да не признава резултата от изборите в Беларус

"Не планирам да се кандидатирам", каза кратко Тихановска в интервю за телевизия Белсат, когато бе запитана дали тя или съпругът й Сергей Тихановски, който е известен блогър и се намира в беларуски арест, биха се кандидатирали, ако има нови избори, за които настоява беларуската опозиция.

Тихановска каза, че едно от исканията на протестиращите е освобождаването на политическите затворници и нови справедливи и прозрачни избори, които да възстановят справедливостта.

Същевременно и снощи имаше протести в Минск срещу преизбирането на Лукашенко на президентския пост, предаде Франс прес.

Хиляди демонстранти образуваха жива верига от мемориала на жертвите на сталинистките репресии до затвора в Окрестина, където се намират арестувани по време на протестни акции демонстранти.
БТА