/ Gulliver/Getty Images
Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановска призова европейските лидери да не признават резултата от изборите за държавен глава на 9 август, предаде ТАСС.

"Призовавам ви да не признавате резултатите от фалшифицираните избори", заяви тя във видеообръщение на английски език, качено в ЮТюб. Беларуската ЦИК обяви за победител сегашния президент Александър Лукашенко, управляващ страната от 26 години.

Вече официално: Лукашенко е избран за президент, Тихановска зове за протести

"С цел да съдействам за мирно предаване на властта в страната ми поех инициатива за създаването на Национален координационен съвет на Беларус, който да оглави процес за мирно предаване на властта чрез диалог", добави опозиционерката.

Според нея съветът незабавно ще организира "нови честни и демократични избори под международно наблюдение". Тя прикани лидерите на Европа "да зачитат принципите на международното право, суверенитета на Беларус и избора на беларуския народ".

Лукашенко: Повторни избори няма да има

Обръщението на Тихановска, която се намира в Литва, прозвуча в навечерието на насрочената днес спешна видеосреща на върха на ЕС за ситуацията в Беларус.

Координационният съвет на опозицията бе формиран във вторник и включва засега близо 70 души. Лукашенко нарече създаването му опит за превземане на властта в Беларус.
БТА