/ БГНЕС
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви на среща с колектива на Минския завод за колесни влекачи (МЗКТ), че в страната няма да бъдат произведени повторни избори за държавен глава, предаде ТАСС.

"Никога няма да дочакате от мен да направя нещо под натиск. Такива (повторни избори) няма да има. Защото (тогава) няма да има нито МЗКТ, нито МАЗ, нито БЕЛАЗ, за половин година ще съсипем всичко", цитира думите му официалната агенция БелТА.

"Говорите за несправедливи избори и искате да проведете справедливи? Отговарям ви на въпроса. Проведохме избори. Докато не ме убиете, други избори няма да има".

Лукашенко пристигна в предприятието с хеликоптер и разговаря с колектива в контекста на съобщенията за стачка от днес в големите заводи в знак на протест срещу обявената победа на сегашния държавен глава в президентските избори на 9 август и срещу проявите на насилие от силите на реда при разпръсване на масовите опозиционни митинги.

Вече официално: Лукашенко е избран за президент, Тихановска зове за протести

Преразпределянето на властовите пълномощия в Беларус трябва да се извършва чрез конституционен процес, а не под натиска на уличните протести, заяви Лукашенко. Той припомни, че в момента се разработват съответни промени в основния закон, и увери, че е готов "да сподели своите пълномощия".

В Беларус протичат днес демонстрации пред редица заводи и пред сградата на държавната телевизия. Призивът бе отправен от опозицията, която обяви обща стачка в знак на протест срещу оспорваното преизбиране на Лукашенко за президент, предаде Франс прес.

Протестиращи стоят с бяло-червените знамена на опозицията по-специално пред завода МЗКТ в Минск, където пристигна Лукашенко. Хиляди служители в местния тракторен завод МТЗ също спряха работа, съобщиха за АФП работници от предприятието. Новинарският сайт tut.by разпространи кадри, показващи как към мястото се насочват тълпи от работници в други заводи, за да се присъединят към протеста.

Видната опозиционерка Мария Колесникова заяви пред демонстрантите, че тръгва към сградата на държавната телевизия, "за да подкрепи нашите колеги по съпротива". Събралите се завикаха: "Благодарим!", добавя АФП.

Опозиционерката Тихановска е готова да стане национален лидер

Междувременно германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц определи беларуския президент Александър Лукашенко като диктатор, който като държавен глава вече не разполага с легитимност и предупреди Москва да не се намесва, за да го задържи на власт. Това германският политик заяви в публикувано интервю за в. "Билд", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Беларуси, скандиращи "Върви си!" изпълниха центъра на столицата Минск вчера в най-голямата протестна проява досега срещу това, което според демонстрантите е съпроводено с изборни измами преизбиране преди една седмица на дългогодишния президент.

"Той е ужасен диктатор и затова са необходими ясни декларации и ясен език", заяви Шолц в интервю за в. "Билд".

Захарова атакува Макрон за Беларус: А жълтите жилетки и техните права?

"Твърдо съм убеден, че този президент (Александър Лукашенко) вече не разполага с легитимност, иначе нямаше да действа с подобна жестокост", каза вицеканцлерът и добави: "Той няма подкрепата на мнозинството от гражданите. Ако всичко върви по демократичните правила, то Лукашенко няма да остане на поста си".

"Не приемаме това, което се случва там. Смятам, че онзи, който постъпва така с народа си, е загубил правото за легитимно управление на страната", добави Шолц, който е кандидат на германските социалдемократи за приемник на канцлера Ангела Меркел.

Чък Норис се закани да разплаче Лукашенко (ВИДЕО)

Запитан какво може да се направи, за да се предотврати намесата на Русия, вицеканцлерът отговори: "Военната намеса в други страни е напълно неприемлива и нарушава всички правила, които са установени от международното право".

Русия заяви, че ще окаже на Беларус военна подкрепа, ако е необходимо, отбелязва Ройтерс.