/ Thinkstock/Getty Images
След 86 години функциониране като музей, „Света София“ в Истанбул ще се отвори в петък като джамия, ход, който се превърна в повод за празнуване на мюсюлманите не само в Турция, но и по целия свят, съобщи в. „Сабах“.

"Знаем, че е най-голямото желание на нашите посетители да се молят в „Света София"“, заяви губернаторът на Истанбул Али Йерликая в четвъртък, подчертавайки, че са предприели необходимите предпазни мерки, за да задоволят правилно това искане.

Йерликая заяви, че за да имат всички достатъчно време да се молят, структурата ще отвори вратите си за посетители в 10 часа сутринта и ще остане отворена до следващата сутрин.

"Поради чумата, вътре в и около джамията, пет места, две от които са за жени, бяха определени като зони за молитва", каза той, като подчерта, че има достатъчно място за всеки да се моли, без да нарушава правилата за социално дистанциране.

Според изявленията на губернатора ще има 11 различни контролно-пропускателни пунктове, които служителите по сигурността ще имат контрол. "За да се ускори и улесни процес на влизане, ние молим нашите посетители да не носят раници или портмонета", каза Йерликая.

Очаква се около 1500 души да участват в петъчните молитви на церемонията по откриването.

„Света София“ е сред най-посещаваните дестинации в Турция както за местни, така и за чуждестранни туристи. През 1985 г. като музей е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. 

На 10 юли държавният съвет на Турция отмени постановление на кабинета от 1934 г., което превърна „Света София“ в музей, проправяйки пътя за нейното използване като джамия след 86-годишна пауза на такава дейност. Преди това тя е била джамия от близо 500 години.

На 16 юли турската дирекция по вероизповеданията (Диянет) подписа протокол за сътрудничество с Министерството на културата и туризма за ръководенето на Света София след връщането й в джамия.

Съгласно протокола Министерството на културата и туризма ще контролира възстановителните и консервационните работи, а Диянетът ще наблюдава религиозните служби.

Архитектурното съкровище също ще бъде отворено безплатно за местни и чуждестранни туристи.

Във връзка с превръщането на „Света София“ в джамия турският президент Реджеп Ердоган сподели видеоклип в акаунта си в социалните медии в сряда, където написа: "... ти си била наша завинаги, и ние бяхме твои", визирайки джамията. Видеоклипът включва песен за „Света София“, която се пее на девет различни езика, включително кюрдски и арабски освен турски.

Ердоган няма да бъде единственият политик, който ще присъства на петъчните молитви по време на голямото откриване.

Лидерът на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу директно отхвърли поканата, което предизвика много реакция.

Промяната на „Света София“ отново като джамия получи както големи похвали, така и критики както отвътре, така и извън Турция, констатира „Сабах“. Въпреки огромната подкрепа от мюсюлманския свят обаче, ходът продължава да получава критики, главно от страни с тежко християнско население.

В сряда руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призоваха „Света София“ да служи като "символ за мир и разбирателство".

В телефонен разговор Путин и Мицотакис нарекоха „Света София“ „постижение на цялото човечество“, заявиха от Кремъл.

Те подчертаха и „изключителната културна, историческа и духовна важност на този уникален част от световното наследство“.

Преди това Русия официално заяви, че няма да се намесва във вътрешните работи на Турция. Но ключови политици и ръководството на Руската православна църква разкритикуваха решението на Турция.

"Заплахата за „Света София“ е заплаха за цялата християнска цивилизация - и следователно за нашето духовенство и история", каза патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, по-рано този месец.

Съединените щати, Европейският съюз и ЮНЕСКО също изразиха безпокойство от реверсията на обекта.
БГНЕС