/ БТА
Страховете за здравословното състояние на водещия руски опозиционер Алексей Навални се засилиха, след като той за пореден път не се включи чрез видеоконферентна връзка в съдебно заседание, предаде ДПА.

"Вече шести ден не знаем къде е Алексей и какво става с него", заяви говорителката му Кира Ярмиш в публикация в социалната мрежа "Екс".  

Съдът в град Ковров, на около 260 километра североизточно от Москва, трябваше да разгледа жалба, внесена от Навални срещу ръководството на затвора, в който опозиционерът излежава 19-годишна присъда. От четвъртък насам той не успява да участва в съдебните заседания чрез видео връзка, каквато е обичайната практика.

Затворническата управа твърди, че това се дължи на проблеми с електроснабдяването. Миналата седмица говорител на центъра за лишаване от свобода заяви пред журналисти, че проблемите ще бъдат отстранени възможно най-скоро.

Навални получи три присъди лишаване от свобода и заради предполагаеми дребни нарушения прекара няколко месеца в изолация в наказателна колония във Владимирска област, източно от Москва, припомня Асошиейтед прес. Руският опозиционер отхвърли всички обвинения и заяви, че те мотивите зад тях са политически.

Миналата седмица Ярмиш каза, че три дни подред адвокатите на Навални е трябвало да чакат с часове, за да получат разрешение да се видят с него, но в последния момент са били отпращани. Освен това на Навални не са били предавани адресираните до него писма. 

В петък говорителката на опозиционния лидер заяви, че в последно време той се е чувствал зле. "Той усещаше замаяност и лежеше на пода", посочи Ярмиш.  Тя разказа, че служители на затвора са влезли в килията му, положили са Навални на легло и са му поставили венозна клапа. "Не знаем на какво се дължеше това, но изглежда е загубил съзнание от глад, като се има предвид, че го лишават от храна, държат го в килия без вентилация и му дават възможност да излиза на открито изключително малко време", допълни Ярмиш. 
След въпросния инцидент негови адвокати са успели да го посетят и той е изглеждал "сравнително добре", каза още Ярмиш.

Предстои Навални да бъде прехвърлен в наказателна колония със "специална охрана". Става въпрос за затворнически център с най-строги мерки за сигурност по стандартите на руската система за лишаване от свобода. 

Подобни прехвърляния на затворници са известни с това, че отнемат много време, понякога седмици и през този период не се предоставя никакъв достъп до лишените от свобода. Освен това властите дават оскъдна информация за местонахождението на затворниците или изцяло запазват мълчание по този въпрос. 
Николай Велев/БТА