/ БГНЕС
Руски лекари публикуваха отворено писмо до руския президент Владимир Путин, в което настояват излежаващият присъда опозиционер Алексей Навални, който се разболя в затвора, да бъде лекуван, предаде ДПА.

В писмото, под което до днес на обяд са се подписали над 100 руски лекари, се посочва, че отказът да се предостави лечение на Навални нарушава руската конституция.

Междувременно беше съобщено за рязко влошаване на здравето на политика от Москва Алексей Горинов, който беше първият, противопоставил се на войната срещу Украйна, и осъден за дискредитиране на руската армия. 

През 2022 г. Горинов получи 7 години затвор, след като на заседание на московския парламент призова за минута мълчание за „жертвите на военната агресия в Украйна“.

62-годишният Горинов е изправен сега пред нови обвинения за „оправдаване на тероризма“, защото разговарял с други затворници за войната.

Според адвокатите му Горинов, който е имал хронично белодробно заболяване, вече страда и от остър бронхит. „Алексей няма сила дори да стои седнал на стол и да приказва. Падал е няколко пъти“, каза негов адвокат и изтъкна, че затворническите власти са отказали лечение на неговия клиент.
Петя Гергова, БТА