/ iStock/Getty Images
Руски съд остави в ареста за още три месеца трима адвокати на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални. Тримата адвокати са обвинявани в принадлежност към екстремистка група, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Адвокатите Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липцер са обвинени, че са използвали достъпа си до Навални, за да му позволят да извършва екстремистка дейност зад решетките, като предавали материали от него до негови поддръжници. 

На Алексей Навални са повдигнати нови обвинения

Самият Навални отхвърли тази идея, окачествявайки я като нелепа. След ареста на адвокатите през октомври, поддръжниците на Навални нарекоха това опит той да бъде изолиран още повече в затвора и да му се попречи да общува с външния свят.

Миналия месец руският финансов надзор включи и тримата адвокати в регистъра на "терористите и екстремистите", въпреки че те все още не са осъдени, припомня Ройтерс. Самият Навални получи през август присъда по нови обвинения, свързани с предполагаема екстремистка дейност, и беше осъден на допълнителни 19 години към вече излежаваните 11 години и половина. Той отхвърля всички обвинения и казва, че те са политически мотивирани и целят да заглушат критиките му срещу Кремъл.

Кремъл отказва да коментира неговия случай. Властите казват, че прилагат закона срещу бунтари, насърчавани от Запада да унищожат нацията, отбелязва Ройтерс.
Асен Георгиев/БТА