Стотици трусове са били почувствани в части от Нова Зеландия през последните пет дни, като експерти предупреждават, че серията от земетресения може да продължи със седмици, предаде ДПА.

Службата за наблюдение на земетресенията в страната "Геонет" съобщи днес, че към 9 ч. сутринта местно време (22 ч. снощи българско време) е регистрирала 922 труса край Каверау, близо до центъра на Северния остров.

Десетки загинали и ранени след мощния трус в Пакистан и Афганистан

"Множеството от трусове" са започнали в неделя, като най-силният е бил с магнитуд от 4,8, каза сеизмологът Джон Ристо. Макар да изглежда, че трусовете започват да отшумяват, все още не можем да сме напълно спокойни, предупреди той.

"Очакваме, че с течение на времето честотата на тези трусове ще намалее, но няма как да знаем това със сигурност“, каза Ристо и добави, че серии от подобни трусове е имало в района на Каверау през 2018 г. и 2019 г., но сравнително рядко някои от тях са били с магнитуд 4, както е сега.

Земетресение от 3,8 по Рихтер във Вранча


"Нашите експерти смятат, че тази серия от трусове се дължи на движението на активни разломи и не е свързана с вулканични вълнения или геотермална активност“, допълни той.

Отделни пешеходни пътеки са били затворени заради падащи камъни и свлачища, каза кметът на област Каверау Фейлин Тънуи.

"Получихме сигнали за незначителни щети в отделни къщи, свързани главно с разместване на предмети в резултат на труса. Все още обаче не знаем пълния размер на щетите, а изглежда, че и трусовете продължават“, добави той.