Стотици ранени при демонстрация в Щутгарт
Стотици ранени при демонстрация в Щутгарт / Reuters

Най-малко 116 души бяха ранени вчера в германския град Щутгарт, където полицията разгони с водни оръдия и лютив газ демонстрация против спорен инфраструктурен проект, предадоха АП и ДПА.

Организаторите на проявата обявиха, че в нея са участвали няколко хиляди, но според полицията те са били само между 1500 и 2000. По думите на министъра на вътрешните работи на Баден-Вюртемберг на мястото е имало хиляда полицаи.

В полицейското съобщение се казва, че 99 възрастни и седем малолетни са пострадали леко, главно от употребата на лютивия спрей. Но организаторите на протеста твърдят, че ранените са над 300, пише БТА.

Консервативният щутгартски кмет Волфганг Шустер каза, че вчера е бил "тъжен ден за Щутгарт" и изрази дълбокото си съжаление, че има ранени демонстранти, вкл. деца. От полицията обясниха, че демонстрантите са хвърляли камъни по полицаите.

Тези протести, привлекли хора от различни възрасти и социални равнища, заплашват да спрат строителството на проекта "Щутгарт 21" - един от най-мащабните инфраструктурни проекти в Германия - и затова са от национално значение. Проектът за 4,1 милиарда евро предвижда преместването на подземната гара на града и изграждането на нови тунели.

Вчера демонстрантите бяха окупирали градския парк, за да попречат на прокопаването на тунели. Миналият месец протестиращите не успяха да попречат на разрушаването на едно от крилата на гарата с цел да започнат изкопни работи.