Стотици протестираха в Тунис в защита на светската държава
Стотици протестираха в Тунис в защита на светската държава / Reuters

Стотици тунизийци демонстрираха в центъра на тунизийската столица за запазването на светския характер на Тунис, предаде Франс прес. Протестът се състоя на булевард "Хабиб Бургиба", където през януари се провеждаха демонстрациите на противници на Бен Али, довели до неговото сваляне от власт.

Демонстрацията беше организирана ден след като ислямисти се опитаха да предизвикат пожар на улица, на която момичета проституират и след като близо до столицата бе намерено тялото на полски свещеник с прерязано гърло.

"Спрете с вашите екстремистки прояви!", "Нека Тунис си остане светска страна!" и "Светски режим е равен на свобода и толерантност", пишеше на плакатите на демонстрантите.

Същевременно в друга част на столицата 500 души настояха Париж да изтегли новия си посланик от страната заради недипломатичност и агресивност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Протестът се състоя пред посолството на Франция. Протестиращите носеха плакати, на които пишеше: "Разкарай се Борис /Боайон/", "Махай се малък Сарковец!" и "Борис, заемаш дипломатически пост, а не притежаваш никакви качества на дипломат!".

Гневът срещу посланика Борис Боайон беше породен от неговото държание по време на първата му пресконференция на 17 февруари. Тогава той оказа да отговаря на някои журналисти, като нарече въпросите им "идиотски" и "брътвежи".

Откъси от тази среща с пресата бяха качени във Фейсбук и там веднага се формира група, наречена "Борис Боайон, махай се!"