Стотици португалски огнеборци се включиха в гасенето на пожар, бушуващ близо до столицата Лисабон. Високите температури и силните ветрове затрудняват работата им, съобщава Ройтерс.

Подкрепени от водни бомбардировачи и 123 пожарни коли, повече от 400 огнеборци са пристигнали в района, след като пламъци избухнаха в планински район на община Мафра около 15:00 часа местно време в неделя.

Огромен облак черен дим се изви над град Венда до Пинейро в Мафра, като пожарът принуди властите да блокират няколко пътя и да евакуират дом за възрастни хора. Много местни напуснаха домовете си от страх.

Арестуваха мъж за палеж на гора в Германия

Димът, издигащ се от пожара, може да се види от центъра на град Лисабон, на около 33 км на юг, според свидетел на Ройтерс.

Пожари бушуват на други места в Португалия, включително в централната община Оурем, където пламъците унищожиха хиляди хектари земя преди две седмици. Повече от 1000 пожарникари бяха мобилизирани в цялата страна.

Подобно на други европейски държави, Португалия преживя гореща гореща вълна през последните седмици, с температури над 40 градуса по Целзий (104°F) в различни части на страната. Въпреки че жегата намаля, температурите отново се покачват.
Ройтерс