Стотици може да загинат от смога в Москва
Стотици може да загинат от смога в Москва / снимки: Reuters

Известен учен заяви, че стотици хора могат да загинат от торфени огнища, чийто дим покрива Москва втори ден, съобщава Ройтерс.

Регионалният ръководител на руската столица Борис Громов е помолил премиера Владимир Путин да отдели 25 милиарда рубли (около 827 милиона долара) за борба с пожарите, тлеещи в горите край Москва. Алексей Яблоков, световно известен биолог, който ръководи Зелената партия на Русия е на мнение, че замърсеният въздух, причинен от високата концентрация въглероден диоксид в смога може да убие стотици хора повече от обичайното в региона на Москва.

"Ще има най-малко 100 допълнителни смъртни случая дневно този път", заявява Яблоков, имайки предвид последния подобен облак от смог през 2002 г., от който според него са умирали към 600 души всяка седмица.

Правителствената агенция на руската столица, която наблюдава замърсяването на въздуха, съобщи, че нивата въглероден окис във въздуха във вторник са били с 20-30% над обичайните стойности.

Високопоставен представител на здравните власти предложи работодателите да освободят подчинените си до снижаване на дебелия слой смог и рекордна жега, обхванали Москва, допълва БГНЕС. Торфът, използван в миналото за производство на топлина и електроенергия, тлее дълбоко под земята през зимата и лятото.

Според Громов единствено решение за пожарите е да се излее вода в местата на утаяване на торфа. Премиерът Путин е отговорил, че е помолил министерствата на извънредните ситуации и на икономиката да проучат искането. Първото ведомство съобщи, че през последните 24 часа са възникнали 58 нови пожара в региона на Москва, 30 от които в торфени находища.