/ Istock
Стотици хиляди хора се събраха днес в центъра на индонезийската столица Джакарта, за да протестират срещу израелските въздушни удари в Газа, започнали след атаките на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври, предаде ДПА.

Протестиращите бяха облечени в бяло и носеха шала куфия в зелено, бяло и червено - символ на палестинската солидарност. Те се събраха около главната сцена на площада пред Националния паметник в Джакарта, срещу президентския дворец.

Индонезийски висши правителствени служители, сред които председателят на Камарата на представителите Пуан Махарани, министърката на външните работи Ретно Марсуди и министърът по религиозните въпроси Якут Чолил Кумас, както и кандидатът за президент Аниес Басуедан, бяха сред участниците на главната сцена.

В своята реч Марсуди потвърди подкрепата на Индонезия за палестинската борба за независимост. "От името на индонезийското правителство бихме искали да потвърдим подкрепата на Индонезия за борбата на палестинския народ", каза тя.                               

Събитието беше организирано от пропалестински групи, които се нарекоха Алианс на индонезийския народ в защита на Палестина, и бяха подкрепени от Индонезийския съвет на улемите. Те призоваха за незабавно прекратяване на огъня и настояха международната общност да разследва израелските атаки в Газа. Те също така призоваха за бойкот на израелските продукти и услуги или на тези от тях, които са свързани с израелски интереси.

Индонезийският президент Джоко Видодо вчера изпрати 51,5 тона хуманитарна помощ за Газа в знак на солидарността на Индонезия с Газа и на загрижеността на индонезийския народ за човечеството, посочва ДПА. "Хуманитарната трагедия в Газа е неприемлива и трябва да бъде прекратена възможно най-скоро", каза той.
Владимир Арангелов/БТА