Столицата на Тунис се връща към нормалния живот след реч на Бен Али
Столицата на Тунис се връща към нормалния живот след реч на Бен Али / снимки: Reuters

След реч на президента Бен Али, който обеща да се оттегли от властта след края на мандата си през 2014 г., столицата на Тунис се връща към нормалния живот. Президентът заповяда прекратяване на стрелбите срещу демонстрантите, съобщи Франс прес.

Силите за сигурност, които бяха разположени в центъра на туниската столица, вече не се забелязват. Магазините и кафетата отново са отворени, автомобилният трафик е възобновен, след като няколко дни градът живя в напрежение.

"Разбрах ви", каза няколко пъти държавният глава, управлявал от 23 години, в обръщение към народа.

В резултат на протестите и кървавото им потушаване най-малко 66 души са загинали, според местна неправителствена организация, допълни БТА.

Речта на президента, целяща да успокои небивалото протестно движение, беше по-скоро добре приета от различните формации на опозицията, тормозена от режима на Бен Али.

Туниският външен министър Камел Морджан заяви в интервю за френското радио Европа 1, че в страната му е напълно осъществимо и дори нормално съставянето на правителството на националното единство.

Столицата на Тунис се връща към нормалния живот след реч на Бен Али
netinfo

Един демонстрант беше убит в центъра на столицата, според очевидци, след като силите на реда се опитаха да разпръснат протестен митинг със сълзотворни гранати.

Размириците започнаха в централната част на страната, след което обхванаха други градове и стигнаха до столицата през последните няколко дни.

В сряда в столицата беше обявен полицейски час, а на някои места бяха разположени военни. Те се изтеглиха, а мястото им заеха полицаи и сили за борба с безредиците.

Столицата на Тунис се връща към нормалния живот след реч на Бен Али
netinfo