Стинг отново върна живота в концертната зала Батаклан в Париж
Стинг отново върна живота в концертната зала Батаклан в Париж / БГНЕС

Година след атентати от 13 ноември 2015 г. музиката отекна отново в концертната зала Батаклан в Париж, която беше нападната от джихадисти, с концерт на Стинг в памет на жертвите, ден преди официалните възпоменателни церемонии, предаде Франс прес.

На лицата на присъстващите имаше усмивки и сълзи през целия продължил близо час и половина концерт. След последните ноти на "The Empty Chair" мнозина от близо 1500-те присъстващи се прегърнаха и изпратиха певеца с бурни аплодисменти, както за прекрасното изпълнение на британския музикант, така и за възраждането на залата Батаклан.

В края на концерта Стинг напомни и за проблемите, пред които са изправени мигрантите с песента си "Inshallah". Той отдаде почит и на паметта на американския репортер Джеймс Фоли, екзекутиран в Сирия през 2014 г. от Ислямска държава.

Година по-късно: Франция си спомня за жертвите на атентатите

На концерта присъстваха множество известни личности, включително кметът на Париж Ан Идалго, министърката на културата Одре Азулем певиците Патрисия Кас, Жан Шерал и Лу Доайон.

90 от 130-те жертви на атентатите на 13 ноември 2015 г. в Париж бяха убити в Батаклан, припомня АФП.

Междувременно стана ясно, че извънредното положение във Франция без съмнение ще бъде удължено с няколко месеца, особено предвид предстоящите президентски избори, заяви премиерът Манюел Валс, цитиран от Франс прес.

"Трудно е да прекратим извънредното положение днес. Още повече, че след няколко седмици ще започнат президентски избори", които ще доведат до събирането на хора на публични места, подчерта Валс пред предаването "ХАРДток" по Би Би Си.

"Следователно трябва да защитим нашата демокрация", добави френският премиер.

Атентатите от 13 ноември в Париж бяха кошмар, заяви Стинг

Разпоредбите, които са в сила при извънредно положение, позволяват извършването на арести и мерки за административен контрол, които са ефикасни. Затова ще се наложи извънредното положение да остане в сила още няколко месеца.

Извънредното положение, въведено след нападенията на 13 ноември 2015 г. беше удължено с още шест месеца в края на месец юли тази година, припомня АФП.

Валс добави, че макар че трябва да бъде много предпазлив по тази тема, смята, че рискът от организирано нападение като това на 13 ноември 2015 г. е "с тенденция към намаляване".

Възможни са обаче нападения като извършеното във френския град Ница през юли 2016 г., при което загинаха 86 души. То беше дело на човек, вербуван от Ислямска държава директно чрез социалните мрежи, който не е бил в Сирия или Ирак.

Как Франция повишава сигурността в обществения транспорт?

По отношение на призивите за предоговаряне на споразумението от 2003 г., с което границата между Великобритания и Франция се определя в Кале, Валс призова Лондон да си сътрудничи с Париж.

"Все още може да се постигне споразумение, но ако утре кажем, че вече няма споразумение, няма договор и границата е отворена, хиляди и хиляди ще се стекат към Великобритания", предупреди той. "Ще се стигне до драма в Ламанша и голям проблем за Великобритания. Това показва, че имаме нужда от сътрудничество", подчерта френският премиер.

Източник: БТА