Екстрадираха от Франция двама мароканци, планирали атентати
Екстрадираха от Франция двама мароканци, планирали атентати / БГНЕС, архив

Двама мароканци, екстрадирани миналата седмица от Франция, планирали атентати в Мец, предаде Франс прес, като се позова на марокански вестник.

Мъжете са последователи на джихадистката групировка "Ислямска държава". Според мароканските власти те планирали да извършат големи терористични атаки от името на ИД в Мароко и Франция. Двамата мароканци по-конкретно се готвели да нападнат обществени места в източния френски град Мец, включително централния площад, ресторант и нощен гей клуб, пише днес вестник "Асабах".

Мароканският вестник не посочва източника на своята информация.

Двамата мъже възнамерявали да използват тактика, сходна с тази при нападенията на "Ислямска държава" във Франция - в Париж през ноември и Ница през юли - но и в американския град Орландо през юни, "с цел да причинят максимален брой жертви".

Мароканците, идентифицирани като Редуан Дахби и Аюб Садки, планирали да извършат атаките през последната седмица от лятната ваканция във Франция, т. е. в края на миналия месец.

Двамата мъже били екстрадиран от Франция в Мароко на 26 август.

По-рано френските власти съобщиха, че са експулсирали мароканците, тъй като са представлявали "сериозна заплаха" за обществения ред.

Мароко, което изповядва умерен ислям и е на предни позиции в борбата срещу джихадистите, не е ставало през последните четири години мишена на смъртоносни атентати, за разлика от Франция и други страни, отбелязва Франс прес.

През последните месеци обаче мароканските власти съобщиха за голям брой разбити клетки, свързани с ИД, както и за арестувани вербовчици, набиращи хора за ултрарадикалната групировка.

Източник: БТА