/ Thinkstock/Getty Images
В сградата на ООН в Ню Йорк започна срещата на външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас с личния пратеник на Генералния секретар на ООН, Матю Нимиц, съобщи македонското министерство.
 
В навечерието на новия кръг от преговори за името, Димитров и Кодзиас проведоха отделни срещи с генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, на които бяха обсъдени последните събития от преговорите за преодоляване на различията с името, проведени под егидата на Световната организация. „С визия и лидерство на двете страни имаме огромен шанс да приключим един десетилетен исторически спор“, каза Димитров след срещата с Гутереш.
 
Република Илинденска Македония - вариант за име на западната ни съседка?

Гръцкият външен министър Никола Кодзиас пък, след срещата си с генералния секретар на ООН заяви, че решенията до тук са компромис. "Другата страна трябва да прояви прагматизъм и реализъм, за да намерим решение", заяви той.
 
Гърция отхвърли името Илинденска Македония

На въпрос дали от Нимиц се очаква да синтезира информацията от всичко, което беше предоставено досега от двете страни, Кодзиас отвърна, че Гърция вече е направила това, но въпросът с името остава отворен. "Уповаваме се на мъдростта на Нимиц по време на преговорите", казва ръководителят на гръцката дипломация и обясни, че преговорите са разделени на две части - между министрите на външните работи, които обсъждат основните политически въпроси, и между техническите групи.
 

БГНЕС, архив


Правителството в Скопие е готово да се съгласи на Илинденска Македония

Срещата в Ню Йорк следва преговорите от миналата седмица между премиерите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас, на които опцията Република Илинденска Македония бе отбелязана като най-приемлива.
 
Преди срещата в Ню Йорк македонската страна заяви, че според нея това е добро предложение за окончателно решение, докато гръцката отхвърли предложението и подчерта, че преговорите ще продължат въз основа на четирите имена от пакета с предложения от Нимиц.
БГНЕС