Въпреки че няма официална реакция от правителството за предложението, гръцки медии съобщават, че Ципрас сериозно го обмисля.
Въпреки че няма официална реакция от правителството за предложението, гръцки медии съобщават, че Ципрас сериозно го обмисля. / БГНЕС, архив
Опозиционните партии в Гърция единодушно отхвърлиха предложението на Скопие да приеме името "Република Илинденска Македония" като компромисно решение на дългогодишния спор, информира Greek Reporter.

Докато премиерът Алексис Ципрас телефонира на политическите лидери и президента Прокопис Павлопулос, за да ги осведоми за преговорите с Македония, опозицията изрази опасения, че предложението е иредентистко, тъй като има териториални претенции към Гърция.

Република Илинденска Македония - вариант за име на западната ни съседка?

Въпреки че няма официална реакция от правителството за предложението, гръцки медии съобщават, че Ципрас сериозно го обмисля.

"Това име е исторически и пряко свързано със стремежа за създаване на "македонска" нация и държава, която включва Солун и се простира до Егейско море", се казва в съобщение на основната опозиционна партия "Нова Демокрация". В съобщението се допълва, че Илинден "потвърждава и засилва иредентизма на Скопие. Предложението дори е неприемливо и за обсъждане".

България няма проблеми с името „Република Илинденска Македония“

Гръцкият политик Фофи Генимата, лидер на центристкото "Движение за промяна", описа предложението като "образец за връщане към иредентизъм" и поиска уверения от гръцкото правителство, че не е започнало преговори в този контекст.

Правителството в Скопие е готово да се съгласи на Илинденска Македония

Лидерът на Съюз на центристите Василис Левентис заяви, че е против всяко предложено име, което включва "Македония", докато председателят на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас подчерта, че предложението е "най-лошото от всички възможни опции".