Станишев: Новите членки на ЕС няма да променят облика му
Станишев: Новите членки на ЕС няма да променят облика му / netinfo
„Новите членки на ЕС от Централна и Източна Европа няма да променят облика на Евросъюза” – тези думи са на българския министър-председател Сергей Станишев в интервю за Би Би Си, дадено по време на посещението му в Москва.

„Тези държави изминаха тежкия път на реформи и промени в манталитета, промениха отношението си към много въпроси и установиха демократични системи, проверени вече в практиката”, подчертава той. Интервюто е публикувано на сайта на Би Би Си.

„Не виждам причини да смятам, че изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис ще доведе до енергийна зависимост на България, тъй като петролът за вътрешните нужди на страната се доставя по море. България ще бъде транзитна страна” – това заявява премиерът, запитан от московски кореспондент на Би Би Си дали строежът няма да означава "икономическа, а след това и политическа зависимост на България от Русия”.

„Петролопроводът гарантира стабилни доставки за страните от басейна на Средиземно море, други европейски държави и дори за САЩ”, изтъква Станишев. „България има интерес през територията й да минават възможно повече газопроводи и петролопроводи от всякакви източници на доставка и до всички възможни страни. Така енергийната независимост на страната само ще нарасне”, допълва Станишев.