СС на ООН одобри изпращането на наблюдатели в Сирия
СС на ООН одобри изпращането на наблюдатели в Сирия / Reuters

Съветът за сигурност на ООН одобри единодушно изпращането на наблюдатели в Сирия, които да наблюдават как се спазва прекратяването на огъня, предадоха световните агенции. Става дума за изпращане на не повече от 30 невъоръжени наблюдатели.

Русия и Китай се присъединиха към останалите 13 членове на съвета и подкрепиха предложената от Запада и арабските държави резолюция в тази насока. Малко преди гласуването руският представител в Съвета за сигурност Виталий Чуркин заяви, че Москва подкрепя документа, което беше индикация за вота.

Тридесетината невъоръжени наблюдатели на ООН ще предшестват изпращането в Сирия на по-голяма наблюдателна мисия. Те ще бъдат разположени в Сирия в идните дни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Гласуваната резолюция е с номер 2042. Тя е първата на Съвета за сигурност на ООН за Сирия. Преди това Русия и Китай на два пъти блокираха предходни опити.

Пълната мисия на наблюдатели в Сирия ще се състои от 250 души, според оценките на ООН Органът на ООН призова в днешната си резолюция Дамаск да гарантира сигурността на наблюдателите, на тяхната свобода на движение и на това, че нищо няма да пречи на работата им. Дамаск е призован и да гарантира поверителността на информациите, които наблюдателите ще пращат на ООН.

В приетата резолюция страните от Съвета за сигурност призовават сирийското правителство да спазва обещанието си да изтегли войските си от бастионите на бунта, съгласно плана на Кофи Анан, специалния пратеник на ООН и на Арабската лига за Сирия.. Разгръщането й ще отнеме няколко седмици и ще се нуждае от нова резолюция на Съвета за сигурност.