СС на ООН гласува резолюция за Газа
СС на ООН гласува резолюция за Газа / снимка: БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН прие тази нощ резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предадоха световните агенции. Резолюция 1860 бе приета с 14 гласа от общо 15, като САЩ се въздържаха. В текста се подчертава неговата "спешност и се призовава за незабавно, трайно и изцяло спазвано прекратяване на огъня, което да доведе до пълно изтегляне на израелските сили от Газа".

Резолюцията осъжда "всяко насилие и враждебни действия срещу цивилни, и всеки терористичен акт", без изрично да посочи ракетния обстрел от Хамас.

Съветът призовава за безпрепятствено доставяне на хуманитарна помощ в Ивицата Газа и приветства инициативите за отваряне на хуманитарни коридори. Отбелязва се и необходимостта от прекратяване на контрабандата на оръжие и от отваряне на граничните пунктове.

Съветът приветства египетската инициатива и другите регионални и международни усилия за прекратяване на конфликта.

Резолюцията е резултат от тридневни интензивни разговори в централата на ООН между западни и арабски министри в опит да бъде прекратен конфликтът в Ивицата Газа. Заседанието бе председателствано от френския външен министър Бернар Кушнер, чиято страна председателства Съвета през януари.

Присъстваха и колегите му от САЩ Кондолиза Райс и от Великобритания Дейвид Милибанд, както и много арабски министри, генералният секретар на Арабската лига Амр Муса и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Шестима палестинци, повечето членове на едно семейство, бяха убити през тази нощ при израелски въздушни нападения в северната част на Ивицата Газа, съобщиха медицински източници и очевидци, цитирани от агенция Франс прес.

Със смъртта им броят на убитите в Ивицата Газа от началото на израелската операция на 27 декември достигна най-малко 774 души според изчисления на АФП, направени на базата на данни от палестински медицински източници. Ранени са над 3200 души.