Сръбски екип от юристи ще оспорва статута на Косово
Сръбски екип от юристи ще оспорва статута на Косово / снимка: БГНЕС

Съветът за сигурност на Сърбия на заседанието си на 26 февруари реши да формира екип от юристи, които да търсят всевъзможни юридически пътища за оспорване на провъзгласената на 17 февруари независимост на Косово, предаде РИА Новости.

Юристите ще действат във всички съдебни институции, в това число и в някои международни. Новият юридически орган ще следи и за проблемите в дипломатическите отношения с държавите, които признаха независимо Косово.

Съветът за сигурност беше свикан по инициатива на Борис Тадич, който заяви, че е необходимо да бъдат обсъдени безредиците в Белград на 21 февруари, както и проблемът Косово. Участниците в срещата оцениха високо действията на полицията по време на протестите.

Заседанието на Съвета за сигурност на Сърбия продължи няколко часа. Съветът е председателстван от президента Тадич. В състава му влизат премиерът, министрите на отбраната и правосъдието, ръководителят на полицията, началникът на генералния щаб на армията и ръководителите на националните спецслужби.