Сръбската Скупщина осъди плана на Ахтисаари
Сръбската Скупщина осъди плана на Ахтисаари / снимка: БГНЕС

Новият сръбски парламент прие с огромно мнозинство резолюция, която осъжда плана на пратеника на ООН за Косово Марти Ахтисаари, предвиждащ известна форма на независимост за областта, предадоха световните агенции.

След продължителен дебат 225 от присъстващите на първото заседание на новия сръбски парламент 244 депутати приеха проекторезолюция, предложена за гласуване от отиващото си сръбско правителство. В нея се осъждат предложенията на Ахтисаари за нов статут на провинция Косово, управлявана от ООН от 1999 г. Петнайсет депутати гласуваха против текста на резолюцията, а четирима се въздържаха.

Президентът на Сърбия Борис Тадич, който представи в парламента проекторезолюцията, повтори критиките си към предложенията за Косово в плана на Ахтисаари и каза, че те "не устройват Сърбия".

В изказване пред парламента отиващият си сръбски премиер Воислав Кощуница на свой ред нарече плана на Ахтисаари "грубо посегателство над суверенитета и териториалната цялост на една демократична европейска държава".

В началото на февруари Ахтисаари представи плана си за Косово, който предлага форма на суверенитет за областта, която ще бъде контролирана от международна мисия, ръководена от ЕС. (БТА)