Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
Част от огромния силоз за зърно в пристанището на Бейрут, пострадал при експлозията през 2020 г., се срути след продължил със седмици пожар, предаде Асошиейтед прес.

Северният сектор на силоза се срути, изхвърляйки огромен облак прах, с тътен като от експлозия. Засега няма информация за пострадали. 

Петдесетгодишният, висок 48 метра гигантски силоз устоя на експлозията през 2020 г., защитавайки западната част от Бейрут от взрива, отнел живота на над 200 души, оставил повече от 6000 ранени и нанесъл сериозни щети на цели квартали.


През юли избухна пожар в северния сектор на силоза заради ферментиращо зърно. Пожарникарите и ливански войници не успяха да изгасят пожара, който продължи да тлее със седмици, разпространявайки зловония чак до близките градове. Министерствата на околната среда и на здравеопазването издадоха миналата седмица инструкции за жителите на районите около пристанището да не излизат от домовете си и да вентилират помещенията, където живеят.
               
Еманюел Дюран, френски инженер, който се присъедини доброволно към сформирания от правителството екип от експерти, каза за АП, че северният сектор на силоза вече се е бил наклонил след деня на експлозията през 2020 г., но пожарът допълнително е отслабил увредената конструкция, което е допринесло за срутването.
БТА