Срещата на външните министри от ЕС в Брюксел
Срещата на външните министри от ЕС в Брюксел / netinfo

Обстановката в Западните Балкани ще е в центъра на вниманието на срещата на външните министри от Европейския съюз, които се събират в рамките на Съвета по общи въпроси и външни отношения на ЕС днес и утре в Брюксел. В работата на Съвета ще участва и българска делегация, водена от вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

За днес е предвидено обсъждане на положението в Пакистан и Близкия изток, по-специално в Ивицата Газа, а също и развитието на събитията в Судан и Кения, и ядрената програма на Иран. Отношенията със страните от Западните Балкани като централна за този Съвет и особено чувствителна в момента тема е оставена за дискусии по време на обяда на министрите.

В рамките й ще бъдат обсъдени отношенията със Сърбия, включително вече влезлите в сила визови облекчения и започващите разговори с Белград за пълно либерализиране на визовия режим за посещаващи Европейския съюз сръбски граждани.

Източниците, близки до Европейската комисия, не се наеха да прогнозират дали по време на Съвета може да бъде подписано Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Европейския съюз и Сърбия. В Брюксел ще бъде и външният министър на Сърбия Вук Йеремич. В дневния ред на Съвета не е включено обсъждане на проблемите, свързани с Косово, но предвид характера на темата и времето, не е изключено това да стане.