Средиземноморската диета може да премахне част от рисковите фактори за ранна смърт при жените, съобщи ЮПИ, позовавайки се на изследване, публикувано в изданието на Американската медицинска асоциация.
Според авторите, нивата на ранна смъртност при жените могат да спаднат с 23%.
Д-р Самая Мора от Женската болница в Бостън, твърди, че жените, които желаят да са дълголетни, трябва да се фокусират върху диетата си.
Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причина за смъртта както при жените, така и при мъжете в цял свят.
Средиземноморската диета е призната от диетолози и доктори по цял свят като една от най-полезните за здравето, а и може да намали опасността от сърдечни проблеми.
Особено внимание се отделя на растителната храна и полезните мазнини- ядки,плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и морски дарове. Основният източник на мазнини трябва да бъде зехтинът.
Умерени количества пилешко, млечни продукти, яйца и алкохол не вредят, но трябва да се избягват червените меса, рафинираната захар и преработените храни.
Авторите на изследването са изучавали данни на 25 хиляди участнички за 25-годишен период.
Според изследването, рискът от ранна смърт спада с близо 25% за тези, които се придържат към средиземноморската диета.
Спадат рисковете за развитие на сърдечносъдови заболявания и рак.
Резултатите трябва да послужат за окуражаване на здравословното хранене, коментират авторите.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Според авторите, нивата на ранна смъртност при жените могат да спаднат с 23%.
Д-р Самая Мора от Женската болница в Бостън, твърди, че жените, които желаят да са дълголетни, трябва да се фокусират върху диетата си.
Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причина за смъртта както при жените, така и при мъжете в цял свят.
Средиземноморската диета е призната от диетолози и доктори по цял свят като една от най-полезните за здравето, а и може да намали опасността от сърдечни проблеми.
Особено внимание се отделя на растителната храна и полезните мазнини- ядки,плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и морски дарове. Основният източник на мазнини трябва да бъде зехтинът.
Умерени количества пилешко, млечни продукти, яйца и алкохол не вредят, но трябва да се избягват червените меса, рафинираната захар и преработените храни.
Авторите на изследването са изучавали данни на 25 хиляди участнички за 25-годишен период.
Mediterranean Diet Cuts Mortality Risk by 23% in Women
— Neuroscience News (@NeuroscienceNew) May 31, 2024
Following a Mediterranean diet reduces the risk of all-cause mortality by 23% in U.S. women over 25 years.
The study linked this reduced risk to positive changes in metabolism, inflammation, and insulin resistance.
This… pic.twitter.com/Y7R8pu6LA2
Според изследването, рискът от ранна смърт спада с близо 25% за тези, които се придържат към средиземноморската диета.
Спадат рисковете за развитие на сърдечносъдови заболявания и рак.
Резултатите трябва да послужат за окуражаване на здравословното хранене, коментират авторите.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня