Спорове между Запада и Иран за ядрените оръжия
Спорове между Запада и Иран за ядрените оръжия / netinfo

Срещата във Виена на работна група, чиято цел бе да проправи пътя за конференция за реформиране на изпадналия в дълбока криза Договор за неразпространение на ядрените оръжия /ДНЯО/, завърши без резултат заради споровете между Запада и Иран, предаде Асошиейтед прес.

Ислямската република обвини Съединените щати, че са истинският нарушител на договора. САЩ и Европейският съюз на техен ред разкритикуваха Иран, че блокира приемането с консенсус на дневния ред на бъдещата конференция.

Резюме за свършената работа на открития на 30 април форум не бе прието заради съпротивата на държавите от Движението на необвързаните страни, които изразиха недоволство от споменаването в текста на сериозни безпокойства за иранската ядрена програма.

Американският вицепрезидент Дик Чейни предупреди Ислямската република, че Съединените щати и техните съюзници ще й попречат да ограничи морския трафик в района на Персийския залив и да разработи ядрени оръжия.

Чейни заяви това на борда на американски самолетоносач в Залива. Американският вицепрезидент, който е на обиколка в Близкия изток, ще направи посещение в Саудитска Арабия с цел изглаждане на двустранните отношения.

Богатото на петрол кралство, което е отдавнашен ключов съюзник на Съединените щати в региона, изолира иракското правителство с мотива, че е прекалено близко до Иран.