Споразумение за използване на руски оръжейни лицензи от наши заводи до края на 2007г.?
Споразумение за използване на руски оръжейни лицензи от наши заводи до края на 2007г.? / netinfo

Споразумението за регламентиране използването на руски оръжейни лицензи от български заводи може да бъде подписано до края на годината. Това съобщи заместник-министърът на отбраната Спас Панчев, който беше в официалната делегация на премиера Сергей Станишев в Москва.

От години въпросът за оръжейните лицензи не може да бъде разрешен, тъй като Русия настоява да й се плащат такси за това, че български компании работят с руски технологии. Те са получени още по времето на Съветския съюз. Създадената специална работна група почти е договорила лицензионното споразумение, което предвижда веднъж или два пъти годишно Русия да обявява в кои държави нямаме право да продаваме оръжие.

В лицензионното споразумение се предвижда текст, според който ще получаваме подобрени версии за лицензите, които вече се използват у нас. Договаря се и възможността Русия да произвежда у нас ново военно оборудване, което ще може да се изнася и в трети страни.

Въпросът за оръжейните лицензи бе тема на разговора на премиера Сергей Станишев с руския президент Владимир Путин и руския премиер Михаил Франдков.