/ Gulliver/Getty Images
Американската компания „Спейс Екс“ (SpaceX) на предприемача Илон Мъск извърши успешни изпитания на системата за евакуация на пилотирания кораб „Дракон“ (Dragon), предаде ТАСС. Това се казва в съобщение на компанията в Twitter.

„Приключи широкомащабно изпитание на системата за евакуация при изстрелване на пилотирания кораб „Дракон“, се казва съобщението. „Екипи на „Спейс Екс“ и НАСА изследват получените резултати и работят, за да се демонстрират възможностите за евакуация от „Дракон“ по време на полет“.

Ще изпрати ли тази година „Спейс Екс“ турист в Космоса?

На 2 март „Спейс Екс“ изстреля пилотирания кораб „Дракон“ в безпилотен режим към Международната космическа станция (МКС). На следващия ден той за пръв път се скачи с орбиталната станция. На 8 март „Дракон“ се разкачи от нея и след спускане с парашут се приводни в Атлантическия океан.
 

От 2011 г. до космическата станция летят единствено руски космически кораби „Союз“. Те транспортират членове на екипажа на станцията от Русия, САЩ и други страни. В САЩ нови космически кораби за пилотирани полети се разработват от компаниите „Спейс Екс“ и „Боинг“.
БТА