Снежни бури блокираха Китай на лунната Нова година
Снежни бури блокираха Китай на лунната Нова година / netinfo

Аварийни екипи започнаха да възстановяват електрозахранването в някои части на Южен Китай, засегнати от необичайно силните снеговалежи, преди очакваните следващата седмица нови бури. Докато страната посреща лунната Нова година,

най-големият празник в Китай, Пекин се старае да покаже, че предприетите мерки водят до нормализиране на положението в силно засегнатите централни и южни провинции, предаде Асошиейтед прес.

Аварийни екипи успяха да възстановят близо две трети от общо 6774 електропровода, прекъснати по време на снежните бури, се казва в съобщение на Държавния съвет (правителството), публикувано на уеб-сайта му. Спешни доставки от 400 000 тона зеленчуци и други храни компенсираха липсите, които биха могли да породят инфлация, се казва още в съобщението.

Снежните бури засегнаха райони, в които ниските температури и снеговалежите са необичайно явление, и завариха местните власти неподготвени. Лошото време дойде в момент, когато страната се готвеше за празниците по случай настъпването на лунната Нова година, когато десетки милиони китайци се връщат по родните си места. За да се справи със ситуацията, китайското правителство ангажира армията да почиства пътища и жп линии и разпореди спешни доставки.

Китайската метеорологична служба обяви, че през следващите 4 до 10 дни се очаква нов студен фронт в южната част на страната, който ще донесе още сняг и дъжд, но ще бъде по-слаб от предишните.