Смъртта на атентатора от Локърби няма да сложи край на разследването
Смъртта на атентатора от Локърби няма да сложи край на разследването / снимка: Reuters

Белият дом заяви, че смъртта на единствения обвинен за атентата над шотландското село Локърби Абдел Басет ал Меграхи няма да сложи край на стремежа към справедливост на близките на 270-те жертви, загинали при свалянето на американския самолет през 1988 година, предаде Ройтерс, като цитира говорителя на Белия дом Томи Вайтър.

"Смъртта на Меграхи затваря злощастната глава, последвала неговото освобождаване от затвора през 2009 година по медицински причини - нещо, на което ние силно се противопоставихме", посочи говорителят.

"Но ние искаме справедливост за жертвите на атентата над Локърби и за техните семейства. Ние ще продължим да работим с нашите нови партньори в Либия, за да потърсим пълната сметка за ужасяващите действия на Муамар Кадафи", допълни говорителят.

Меграхи беше осъден на доживотен затвор през 2001 година заради нападенията срещу самолета, изпълняващ полет от Лондон до Ню Йорк, но беше пуснат на свобода през 2009 година от шотландското правителство заради раковото си заболяване. Тогава се смяташе, че той ще живее само няколко месеца, припомня БТА.

Американският сенатор Чарлз Шумър разкритикува правителството на Шотландия, че е допуснало Меграхи да умре като свободен човек и подчерта, че цялата история около освобождаването му намирисва на сделка от типа: "свобода срещу петрол", предаде Ройтерс.

Правителството на Шотландия увери, че ще продължи с разследването на нападението над Локърби, посочва АП, като цитира шотландския премиер Алек Салмънд.

Говорител на някои от семействата на британските жертви на атентата изрази съжаление за смъртта на Меграхи. Дейвид Бен Айреа заяви, че винаги е вярвал, че Меграхи е бил невинен.

Преходният национален съвет на Либия увери, че смъртта на Меграхи няма да сложи край на разследването от либийските власти на атентата от 1988 година, предаде Ройтерс, като цитира говорител на ПНС Мохамед ал Харизи.

Американски и британски вестници коментират широко новината за смъртта на атентатора от Локърби.

Сега никой никога няма да разбере истината за Локърби, пише в. "Индипендънт". Смъртта на Меграхи няма да ни доближи до истината за случилото се над Локърби, допълва в. "Гардиън". Смъртта на Меграхи съживява дебата относно неговото освобождаване, пише в. "Ню Йорк таймс". Роднини на британските жертви на атентата призовават за ново открито разследване на трагедията, което да се води извън Шотландия, пише в. "Дейли телеграф".