Броят на загиналите при скъсването на язовирната стена, което се случи в Югоизточна Бразилия миналата седмица, се е увеличил до 115 души. Това съобщи в петък подполковник Флавиу Годиню, представител на гражданската защита на щата Минаш Жерайс. Той добави, че все още 248 души се водят безследно изчезнали.

Няколкостотин пожарникари и военни продължават с издирвателната операция. Седмица след скъсването на стена на хвостохранилище в Бразилия се появиха шокиращи кадри от момента на трагедията.
 
Река от кал заля домове и пътища след инцидент с хвостохранилище в Бразилия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Стената на язовира,съдържащ вода от отпадъците на металургичната промишленост, се скъса на 25 януари. Жителите на близките къщи бяха евакуирани, няколко сгради бяха унищожени от потоците кал. Бразилската минна компания "Вале", която притежава язовира, обяви намерението си да се откаже от използването на 10 аналогични съоръжения от съображения за сигурност. По предварителни данни големият брой смъртни случаи в резултат на аварийната ситуация отчасти се обяснява с факта, че алармените сирени не са работили при скъсването на язовирната стена. Президентът на "Вале" Фабиу Шварцман заяви потоците от течна кал са се разпространили толкова бързо, че за няколко минути са повредили тези устройства.

Токсичната кал се разля на площ, еквивалентна на 100 футболни игрища.

Спасителните екипи в Бразилия подновяват търсенето на оцелели (СНИМКИ)
 

БГНЕС


Бразилската Национална агенция за минодобива нареди на компанията собственик на мината Вале да спре дейността си. На компанията бе наложена глоба от 250 млн. реала (66 млн. долара) заради екологичните щети, причинени от инцидента. По-рано властите замразиха като превантивна мярка 1 млрд. реала (265 млн. долара) по сметките й.
Ruptly