Служител на Държавния департамент подаде оставка след инцидента с Блекуотър
Служител на Държавния департамент подаде оставка след инцидента с Блекуотър / netinfo

Високопоставен служител на Държавния апартамент на САЩ е подал оставка на фона на критиките за недостатъчен правителствен контрол върху частните охранителни фирми в Ирак след инцидента с американската кампания "Блекуотър" миналия месец в Багдад, предаде Франс прес.

Говорителката на Държавния департамент Джули Ризайд съобщи, че помощник държавният секретар за дипломатическата сигурност Ричард Грифин е представил оставката си днес. Тя посочи, че държавният секретар Кондолиза Райс я е приела. По думите й Грифин не е съобщил причините си за решението.

Грифин подаде оставка само ден, след като Райс нареди да бъдат предприети мерки за засилване на правителствения контрол върху частните фирми, наети от Държавния департамент за защита на американските дипломати в Ирак.

Инцидентът с "Блекуотър", при който загинаха 17 цивилни иракчани, предизвика острата реакция на иракското правителство и повдигна множество въпроси около използването на частни охранители от американските дипломати и служители в Ирак.