Слухове, че е убит и братът на лъва Сесил
Слухове, че е убит и братът на лъва Сесил / снимка: Guliver/Getty Images

Властите в Зимбабве съобщиха, че лъвът Джерико - брат на убития от американски ловец неотдавна лъв Сесил, също е бил убит вчера от чуждестранни бракониери.

Новината отново разбуни местните и световните защитници на дивата природа. По-късно обаче изследователи на миграцията на животните опровергаха тази новина, предаде ДПА.

Убийството на Сесил е само един от многото проблеми за лъвовете

Джони Родригес, висш служител в националния парк "Хванге", където обитаващите диви животни са под закрила, каза пред Си Ен Ен, че Джерико е бил незаконно застрелян от ловци бракониери. Но природозащитник от Оксфордския университет каза също пред Си Ен Ен, че електронно проследяване с GPS е показало, че братът на Сесил е добре и броди из резервата и няма признаци нещо да му се е случило. Същото потвърди и друг представител на проследяващата група на терена.

Арнолд Шварценегер показа на убиеца на лъва Сесил правилните трофеи

Убийството на Сесил миналия месец, след като бе примамен извън резервата и застрелян от американския ловец Уолтър Палмър, предизвика буря от възмущение сред природозащитниците в цял свят. Мъжкарят Сесил бе любимец на местните хора и на гостуващите туристи и сега те настояват Палмър да бъде екстрадиран в Зимбабве и съден за незаконното си деяние.

Източник: БТА