/ iStock/Getty Images
Словенският премиер Марян Шарец нареди тази вечер да бъде затворена границата на Словения с Италия. Само товарните автомобили ще бъдат пропускани. Към момента заразените с COVID-19 в Словения са 34.
 
СЗО: 93% от случаите на коронавирус са само в четири страни

Предприетата мярка е по подобие на решението на Австрия, която по-рано днес затвори границите си. Това означава, че към момента пътуването по суша от Италия за България по най-преките маршрути е практически невъзможно.
 
Германия прие пакет от икономически мерки при криза с коронавируса

Към момента няма информация за прекъсване на фериботните връзки на Италия с Гърция и Малта. Българското посолство в Рим е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията. Екипът на мисията ни ще направи преглед на всички варианти за напускане на страната, за които МВнР своевременно ще информира.

Албания напълно е прекъснала въздушния и морския трафик към и от Италия, като част от мерките за предотвратяване на разпространението на коронавирус. Забраната важи до 3 април, съобщи БГНЕС.

Последните полети от Рим и до Тирана бяха реализирани днес. 70 пристигнаха от Рим в Тирана, докато 200 отпътуваха с последния полет за Рим. Морският трафик също е напълно забранен. Последният ферибот, пристигащ в Дуръс, беше с 680 пътници.

Албанските власти решиха вчера да преустановят въздушния и морския трафик само със северната част от Италия, но след като беше обявена "червена зона" в цяла Италия, днес беше наложена пълна забрана на трафика.

След решението за затваряне на училища, детски градини, университети, забраната за големи събирания, спортни състезания и концерти от днес и съдилищата ще бъдат затворени за следващите две седмици.