Следващият президент на Русия ще управлява 6 г.
Следващият президент на Русия ще управлява 6 г. / снимка: БГНЕС
Руският парламент прие на второ четене предложените от президента Дмитрий Медведев поправки в руската конституция, според които мандатът на държавния глава се удължава от 4 на 6 години, а на Държавната дума – от 4 на 5 години. Дмитрий Медведев обяви своята инициатива за промени в основния закон на 5 ноември тази година като подчерта, че руското общество не трябва да гледа на тях като на реформа на Конституцията, а само като на нейна корекция.

Сегашното развитие на руската държава изисква по-дълъг президентски мандат, с този аргумент Дмитрий Медведев защити предложението си за корекция на конституцията. Той даде за пример демократична Франция, където до скоро в продължение на 40 години мандатът на държавния глава е бил дори седем години.

„Струва ми се, че това ще е полезно за укрепването на държавата и властта, но това не означава, че тази промяна е завинаги. Ако след 20, 30 или 40 години ние се убедим, че са необходими някакви други решения, пак ще се върнем към този въпрос и ще го обмислим, няма от какво да се притесняваме”, добави още Медведев.

Третото четене на законопроекта ще е на 21 ноември. Ако бъде приет, той ще влезе в сила от следващите президентски и парламентарни избори.