Базилика Рождество Христово
Базилика Рождество Христово / iStock/Getty Images
Църквата "Рождество Христово" във Витлеем бе отворена днес за посещения след тримесечна забрана за влизане заради коронавирусната пандемия, предаде Асошиейтед прес.

Храмът, изграден върху мястото, на което според християните е бил роден Исус Христос, бе затворен на 5 март. Тогава бе обявен първият случай с коронавирус на Западния бряг.
Църквата е сред най-свещените места в християнския свят. Тя бе затворена в дните преди Възкресение, когато обикновено привлича десетки хиляди посетители и поклонници.

Палестина обяви 30-дневно извънредно положение заради коронавируса

Митрополит Теофилакт от Гръцката православна църква окачестви отварянето на храма като ден на празник за Витлеем.

По данни на Палестинската автономна власт на Западния бряг са били регистрирани около 400 случая с коронавирус, от които два смъртни. Повечето от заразените са палестинци, работещи в Израел, където разпространението на заразата е доста по-широко.

Досега в Израел има 16 700 потвърдени случая, а 279 човека са починали от COVID-19. Възстановилите се от заразата са над 14 хиляди. Поради забавянето в разпространението на вируса израелските власти започнаха постепенно да отварят училищата, религиозните сгради и пазарите.
БТА