Индонезийският президент Джоко Уидодо нареди ревизия на всички футболни стадиони в страната, обещавайки да намери „корена“ за един от най-смъртоносните инциденти в историята на спорта. Той бе на посещение в град Маланг, за да се срещне с близки на жертвите и онези, които пострадаха при стъпкването, отнело живота на най-малко 131 души, и за да види стадиона, където се разиграла трагедията.

„Искам да знам корена на проблема, който причини тази трагедия, така че да намерим най-доброто решение. Ще наредя пълен одит на всички стадиони, използвани за футболното първенство“, каза той. Стотици души потърсили по-тесните изходи, което довело до стъпкване – някои починали и от задушаване.

Уидодо разкри, че „проблемът се криел в заключените врати, а стълбите били твърде стръмни, в добавка към паниката“, но ще изчака заключенията на разследващата работна група.

Трагедия в Индонезия: Стотици жертви и ранени при безредици след футболен мач

Президентът на Индонезия добави, че е разговарял с президента на ФИФА Джани Инфантино в понеделник относно подобряването на „футболното ръководене“ на страната и евентуалната помощ от Международната футболна централа. По-рано той бе посетил болница, за да разговаря с няколко пострадали участници в трагедията, казвайки, че им е предал да „запазят духа си“ и ги попитал какво се случило в нощта на мача“. Впоследствие пътувал и до стадион „Канджурухан“, където се разиграли фаталните сцени. „Нуждаем се от…подобрения в цялото ръководене, ръководене на зрители по стадионите, време, сигурност. Трябва да се направи пълна ревизия, за да не се стига отново до подобна трагедия“, каза още президентът.

Полицията определи нахлуването на терена като бунт и заяви, че двама полицаи са били убити, но оцелели ги обвиниха в прекомерна реакция. Полицаи отвърнали на случващото се със сила, ритайки и удряйки фенове с палки, според свидетели и видео кадри, което предизвикало навлизането на терена на още привърженици.
БТА