След призива на Садр се очаква възстановяване на спокойствието
След призива на Садр се очаква възстановяване на спокойствието / cнимка: БГНЕС

Призивът на радикалния шиитски водач Моктада Садр към неговите въоръжени формирования да се изтеглят от улиците на иракските градове, където водят боеве с иракската армия, ще помогне за възстановяване на спокойствието, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Много хора ще последват призива на Моктада. Животът в цялата страна ще се възстанови както преди, заяви говорителят на иракското правителство Али Деблаг.

По-рано днес радикалният шиитски водач Моктада Садр призова въоръжените си поддръжници да се изтеглят от улиците на иракските градове. В декларация, публикувана от кабинета му в Наджаф, се казва иракчаните да престанат да проливат кръв и да защитят независимостта и стабилността на страната. В рамките на законните ми отговорности да се сложи край на кръвопролитието между иракчани, да се запази репутацията на иракския народ и единството на страната и населението, за да се подготви неговата независимост и за да се изгаси огъня на разделението, се казва в документа.


Призивът бе отправен седмица след началото на боевете на 25 март между милициите на Садр – т.нар. Армия на Махди и иракските редовни части, подкрепяни от американците.