След нова офанзива Израел се изтегли от северната част на Газа
След нова офанзива Израел се изтегли от северната част на Газа / netinfo

Израелски войници и танкове се изтеглиха от райони в северната част на ивицата Газа, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като се позовава на израелски военен говорител.

Войските се изтеглили от град Беит Лахия и от бившите еврейски селища по крайбрежието, но продължават да действат западно от КПП Карни, източно от град Беит Ханун и в индустриалната зона на КПП Ерец.

Двама палестинци бяха убити от израелски танков огън в квартал в източната част на града Газа, където израелската армия нахлу тази нощ.

Стотици войници, подкрепени от бронирани машини и бойни хеликоптери, влезли в града откъм източната му част при квартал Шеджая, твърдят очевидци.

Израелските сили проникнали от две места през входните артерии при Карни и Нахал Оз по границата между Израел и ивицата Газа.

Избухнали са престрелки между израелските войници и въоръжени палестинци. Бойни хеликоптери и танкове открили огън, при което един снаряд попаднал в къща, ранявайки най-малко двама палестинци.

Според очевидци израелските войски навлезли двайсетина километра в палестинската територия до село Джахар ел Дик и достигнали до развалините на бившата еврейска колония Нецарим, югоизточно от град Газа.

Колона от автомобили и автобуси, с които пътували около 150 палестинци с американски паспорти, се опитва да напусне град Газа със сътрудничеството на американски дипломати, за да достигне пропускателния пункт в Ерец между ивицата Газа и Израел.

Ракета, изстреляна от ивицата Газа, достигна израелската територия, съобщи израeлски военен източник. Няма ранени, нанесени са само материални щети.

Трийсет и трима палестинци са убити от началото на мощната израелска офанзива в северната част на ивицата Газа на 28 юни. Операцията беше предприета с цел да бъде освободен отвлечения на 25 юни израелски войник и да бъде спрян ракетния обстрел срещу Израел.