Новата фаза на израелската офанзива ще се съсредоточи върху южната част на Газа, където стотици хиляди палестинци се укриват, след като са избягали от север, информира BBC.

Правителството на "Хамас" в ивицата Газа съобщи в събота, че 240 души са били убити на палестинската територия след прекъсването на примирието в петък. Други 650 души са били ранени при "стотици въздушни удари, артилерийски и военноморски бомбардировки навсякъде в ивицата Газа", се казва в изявление, добавяйки, че израелските сили са "особено се насочили към Хан Юнис, където десетки къщи са били унищожени с техните жители вътре“.

Израел: „Хамас“ ще понесе най-тежкия възможен удар


Жители на Хан Юнис съобщават, че през нощта градът е претърпял най-тежката бомбардировка от началото на войната. Именно там израелските власти смятат, че се крият членове на ръководството на "Хамас".

На хората в източните части на града вече е наредено от израелските военни да се преместят в Рафа, по на юг.

Въпреки възобновяването на боевете, американски официални лица казаха, че все още се надяват, че е възможно споразумение за спиране на военните действия и осигуряване на освобождаването на още заложници, отвлечени на 7 октомври, които остават в Газа.

След едноседмично прекратяване на огъня: Израел поднови бойните действия в Газа

По-рано Израел обяви, че изтегля своите преговарящи от Катар след "безизходицата в преговорите". Днес камиони с помощ отново бяха допуснати да влязат в Газа от Египет след ден, в който не бяха доставени никакви доставки на територията.

Но международните организации казват, че хуманитарната ситуация в Газа остава отчайваща. Хората се борят да оцелеят на фона на недостиг на основни консумативи, включително храна и вода, а претъпканите болници работят с ограничени ресурси.
BBC