Октоберфест се завърна
Октоберфест се завърна / БГНЕС
Прочутият бирен фестивал в Мюнхен - Октоберфест, се завърна след двегодишно прекъсване заради пандемията от ковид. Както повелява традицията, кметът на Мюнхен Дитер Райтер даде началото на празненствата, като заби с чук канелката в първото буре, наля бира и подаде първата халба на премиера на Бавария Маркус Зьодер, съобщиха световните агенции.

Октоберфест се завръща с инфлационни цени

"Радвам се, че най-сетне можем да празнуваме заедно", заяви Зьодер на церемонията по откриването. "Мнозина се питат: "Може ли, или не? Сега удачно ли е?" Искам да кажа само едно нещо: Оставихме зад себе си 2-3 трудни години, никой не знае точно каква ще бъде тази зима, но ние трябва да се наслаждаваме на живота", добави той.
 

БГНЕС


Фестивалът ще продължи до 3 септември. Не са предвидени никакви ограничителни здравни мерки, в това число не е задължително носенето на маска. Тази година пивото е по-скъпо, отколкото бе на предходни прояви. Руското нахлуване в Украйна доведе до увеличаване на цените на суровините и на енергията, което принуди пивоварите да вдигнат цените на напитката. Обикновено Октоберфест е посещаван от над 5 милиона души, една трета от които чужденци. Икономическите ползи от него се оценяват на 1,2 милиарда евро.
 

БТАГерманците са сред най-големите консуматори на бира в Европа. На човек са се падали средно по 84 литра изпита бира през 2021 г.

През 2020 г. проявата заради коронавируса бе отменена за пръв път от Втората световна война. Тя не се състоя и на следващата година. Предишните отменени издания са били през 1854 и 1873 г. заради епидемии от холера.
 

БТА

БТА

БТА