/ Gulliver/Getty Images
Литър бира ще струва между 12,60 и 13,80 евро

Прочутият бирен фестивал в Мюнхен - Октоберфест, се завръща след двегодишно прекъсване заради пандемията, но откриващото се в събота дългоочаквано събитие ще премине под тежката сянка на инфлацията, предаде Асошиейтед прес.

По традицията фестивалът ще бъде открит точно по обед от кмета на Мюнхен, който ще отвори първото буре с бира с думите O'zapft is или "Отворено е" на баварски диалект.

Баварските власти отмениха „Октоберфест“ за втора година

Според официалната страница на фестивала литър бира ще струва между 12,60 и 13,80 евро, което е с 15 на сто повече от 2019 г., когато събитието се проведе за последен път.

За германските пивовари покачващите се разходи са много по-широки от цената на една халба, предназначена за дървени пейки на фестивала. Те се сблъскват с по-високи цени по цялата производствена верига, от суровини като ечемик и хмел до капачки и бутилки.

Пивоварите ползват газ, чиято цена хвръкна до небето след руската инвазия в Украйна и последвалото ограничаване на руските доставки. Ечемикът се покачи двукратно до около 600 евро за тон, бутилките поскъпнаха с над 80 на сто, капачките - с до 60 на сто, а дори с лепилото за етикетите има проблем.

"Германската пивоварна индустрия не е виждала никога такива цена", казва Улрих Бине, говорител на пивоварна "Фелтинс" (Veltins), чиято продукция се продава на Октоберфест.

Тъмната страна на отменения Октоберфест – холера, война, терор

Въпреки всичките проблеми посетителите на фестивала ще бъдат обслужвани от 487 пивоварни, ресторанти, рибни и месни щандове, винари и др. Бирените тенти ще бъдат отворени от 9 сутринта до 10:30 вечерта, а последните поръчки ще бъдат взимани в 9:30 вечерта.

Преди пандемията около 6 милиона души минаваха през Октоберфест. Организаторите се надяват тазгодишният фестивал поне да се приближи до тези цифри.

БТА