Октоберфест
Октоберфест / Gulliver/Getty Images
На 19 септември трябваше да се открие Октоберфест, но заради коронавируса традиционният празник на бирата в Мюнхен няма да се състои. Решението беше взето още през април. В неговата история това далече не е единственият тъжен факт.

За своята 210-годишна история Октоберфест е отменян 24 пъти. Сегашното му отменяне е първото в следвоенния период, пише „Дойче веле”.

Октоберфест е отменян два пъти заради холера

Коронавирусът не е първата напаст, застрашила не само здравето на жителите на Мюнхен, но и благосъстоянието на местните пивовари. Заради епидемия празникът е бил отменян вече два пъти – през 1854 и през 1873 г. И в двата случая виновна е била холерата.

Първата общогерманска промишлена изложба, проведена в Мюнхен през юни 1854 г., се е превърнала в истински катализатор за разпространението на страшната чревна инфекция. Било взето решение да се отмени Октоберфест, което, разбира се, предизвикало недоволството на производителите на бира и на останалите участници. През септември в Мюнхен решили, че епидемията от холера е приключила.

Принцеса Тереза – съпруга на краля на Бавария Лудвиг I, чиято сватба е станала причина за появата на бирения празник, взела участие в благодарствен молебен по случай края на епидемията. Тя се заразила с холера и няколко дни по-късно починала. Тогава болестта отнела живота на 3000 жители на баварската столица.

Фестът отменян заради войни и хиперинфлация

Октоберфест, разбира, се не се е провеждал в годините на война. За първи път празникът е отменен през 1813 г. заради окупацията от Наполеон. Първата световна война прекъснала отбелязването на бирения фест от 1914 до 1918 г.

Между двете световни войни Октоберфест е отменян два пъти – през 1924 и 1925 г. Тогава заради хиперинфлацията по улиците на Мюнхен имало километрични опашки за стоки от първа необходимост.

Хората били принудени да носят обезценените банкноти в кошове за пране. Тогава цената за две кафета достигнала 14 000 марки, а един милиард е струвал билетът за театър. Подобно количество банкноти нямало как да бъдат прибрани в нито един портфейл. За празници и бира не можело да става и дума.

Следващата продължителна пауза в историята н Октоберфест настъпила през периода на Втората световна война - от 1939 до 1945 г. В следвоенните години тържествата са били скромни. Едва през 1949 г. мащабите на празника са достигнали предвоенните години – бирата се леела като река и на ден се изпивали по 100 000 литра.

Терористичен акт прекъсна Октоберфест за траурно шествие

Още едно трагично събитие в историята на Октоберфест е терористичният акт на 26 септември 1980 г. Късно вечерта близо до входа било избухва взривно устройство, вследствие на което загиват 12 човека, а десетки са ранени.

Терористичният акт е извършен от дясноекстремисткият радикал Гундолф Кьолер, който става 13-та жертва.

Празнуването на Октоберфест не е прекъснато, което по-късно е разкритикувано. В почивните дни след терористичния акт празникът на бирата е посетен от около един милион човека. Траурната церемония в памет на загиналите се провежда няколко дни по-късно и през това време Октоберфест е прекъснат.

Октоберфест и коронавирус

За първи път в следвоенната история на Германия Октоберфест е отменен заради коронавируса. Решението за това беше взето още през април.

Все пак местните пивовари и собственици на питейни заведения хранят надежди за спасение – през периода от 19 септември до 4 октомври на жителите на Мюнхен и гостите на града се предлага да посетят празника „Wirtshaus-Wiesn”, при който през деня ще се празнува по поляните и местните къщи за гости, разбира се, при спазване на всички протоколи за хигиена и социална дистанция.